grönsakspulver

När man odlar sina egna grönsaker finns det alltid någon morot som inte riktigt hänger med sina kamrater utan blir lite mindre, kanske lite udda i formen och ibland är de helt enkelt bara ensamma. Jag använder ofta sådana grönsaker till olika grönsakspulver. Det är ett enkelt sätt att använda alla små saker man får skörda, men ibland använder jag också de finaste grönsakerna för att ha ett ordentligt förråd av grönsakspulver i skafferiet inför vintern.


Något som är väldigt enkelt att ta tillvara på genom att torka är gröna blad. Mangold är min absoluta favorit och jag blandar den gärna i alla mina pulver för att de bidrar till att vi får i oss de vitaminer vi behöver under vintern.

Här på bilden är mitt hulkpulver. Det var så grönt att det fanns liksom inget mer passande namn på det. Jag använder olika grönsakspulver i nästan all mat jag lagar, hulkpulvret också. Jag tillsätter det i så gott som allt jag tillagar som har en vätska, som grytor, soppor och pastasåser.

Skala och skölj grönsakerna noggrant. Du vill inte ha med någon jord i ditt grönsakspulver.

Mixa tills du inte kan få det mer finfördelat och om det behövs så tillsätt ett par matskedar vatten. Tänk på att all vätska ska bort under torkningen så därför är det bättre ju mindre vätska man tillsätter. Man kan också tillsätta lite zuccini om det blir för torrt. Det går även med tomat, men ta bort fröna.

Sprid ut grönsaksmassan i ett tunt och jämnt lager på bakplåtspapper, torka sedan i ugn på ca 55 grader med luckan på glänt eller i torkapparat. Det ser inte så spännande ut när det torkat, men det ska inte finnas någon vätska kvar. Det ska vara riktigt torrt för att kunna mixas till ett bra pulver.

Här har jag använt morot, kålrot och rödbeta.

Jag brukar använda mig av en matberedare, både för att mixa grönsakerna före torkning och för att mixa till pulver efter torkning. Ibland använder jag en mortel till det som inte går att få finare i matberedare. Det brukar ofta bli lite större bitar och det är lättare att krossa dem i mortel. Jag brukar fiska upp de större bitarna med en vanlig matsked, när man skakar pulvret lägger sig de större bitarna ovanpå pulvret.

Förvara pulvret lufttätt, jag använder bara glasburkar för de är bättre än plast där det i värsta fall kan bli fuktigt. De kan förvaras i skafferi eller i rumstemperatur. De mår nog bäst om de inte står i direkt solljus, precis som kryddor. Jag räknar med ett års hållbarhet. Hittills har jag aldrig haft ett grönsakspulver som räckt ett helt år så jag kan ärligt talat inte säga om de tappar färgen som basilika gör efter ett år.

Vill man kan man även tillsätta salt, det gör inte jag för jag vill inte att maten ska bli för salt. Jag tillsätter pulver så det får koka åtminstone fem minuter, pulvret gör också att vätskan tjocknar lite. I synnerhet tomatpulver.

Vill du göra ett grönsakssalt har Sara Bäckmo på Skillnadens trädgård ett bra inlägg om det här.


Det går att använda väldigt många olika grönsaker för att göra pulver. Hittills har jag testat pulver med:

mangold, spenat, ruccola, sallad

morot, palsternacka, kålrot, rödbeta, gulbeta

gräslök, gul lök, salladslök

sommarsquash, tomat, vitlök, gul lök

Hemsidan är skapad med