torka

Om det är någon konserveringsmetod jag skulle rekommendera till alla så är det torkning.

Det finns så otroligt många saker man kan torka som annars kan vara svåra att ta tillvara.

Jag torkar frukt, olika sorters gröna blad, squash, gräslök, kryddor och grönsaker och vi använder för det mesta något av det vi torkat från våra egna odlingar i alla våra måltider.

Det är väldigt enkelt att torka själv, en torkapparat behöver inte kosta mycket för att göra ett bra jobb. Vissa livsmedel kan behöva förberedas genom att förvällas, som tex bitar av morot och andra rotfrukter. Men många gånger behövs det inga förberedelser alls utan man bara river eller mixar, skivar och torkar i ugn eller torkapparat.

Jag blev ännu mer överraskad över resultatet av det jag torkat själv. Hur många har köpt torkade bananer och nästan förlorat ett par tänder på köpet? De torkade bananer jag köpt har varit hårda som granit och är ärligt talat inte alls särskilt goda, medan de jag torkat hemma är sega och påminner mer om karameller i smaken. Allt har bjudit på en totalt annan smakupplevelse, basilika är ett bra exempel. Jag har köpt torkad basilika och jag tycker bara att det smakar tvål, men den jag torkar själv påminner så mycket mer om den färska kryddan att jag nästan funderar vad de egentligen gjort med den stackars basilikan som man kan köpa!

Det har också visat sig vara bland det mest användbara för att ta tillvara på det jag själv odlar, vi hade aldrig ätit så mycket squash som vi gjort sedan jag torkade och började blanda ned i både grytor, soppor och bröd. Vi bakar ofta pizza och vi blandar hemodlad oregano direkt i degen och alla tycker att det är väldigt gott!

Hemsidan är skapad med