tova innerskor till kängor

Jag fick en förfrågan om jag kan visa hur jag gör när jag tovar innerskor till kängor och det tyckte jag lät som en riktigt kul idé!

Jag insåg att jag inte skulle kunna förklara alla moment i text och bild så mina barn har därför hjälpt mig att filma. Det är kanske inte de roligaste tio minuterna på video, men för att visa hur lång tid det faktiskt tar så lämnar jag dem som de är. Det är med ett par snörvel, lite för mycket armbåge ibland och jag vägrar att prata när jag filmar någonting, men det får man på köpet! Det är inte världens bästa kvalite för alltsammans är filmat med min mobil, men jag tycker att varje video visar moment som annars skulle vara svåra att förklara.

Här använder jag brun gobelängull från Åddebo Ull och den vita ullen tror jag är Järbo ull. Jag rekommenderar INTE Järbo ull. Jag tycker inte att den är inte värd pengarna, men den fick duga som mittenvarv i innerskorna tills jag har möjlighet att beställa mer ull från Åddebo. Gobelängullen från Åddebo är en bra allround-ull för olika projekt, den är helt suverän att tova med. Jag köper den per kilo och det har jag aldrig ångrat!

Jag använder en stor bit halkskydd som man normalt lägger under mattor som underlägg när jag tovar. Det går lika bra med en bit bubbelplast, men välj en plast som är lite kraftigare. Jag har också lästar i frigolit i olika storlekar som jag köpt hos Åddebo Ull. Mallen ska vara större än själva lästen, i det här fallet hade mallen gärna fått vara ett par centimeter längre än lästen, men det fungerade ändå med den mall jag hade. Jag använder också en gammal nät/spetsgardin som jag lägger ovanpå för att jag inte ska riva upp ytan på ullen och ullen tovas inte fast i materialet. Det fungerar lika bra med en bit vanlig spets så länge det inte är för glesa partier i mönstret på spetsen. Jag använder en sprayflaska med såpa och vatten, jag blandar en stark såplösning och kompletterar med vatten när det behövs.

Varje omgång jag lägger är egentligen två lager av ull, jag lägger två tunnare lager av ull med fibrerna i motsatt riktning. Först lägger jag ull med fibrerna längs mallen och sedan tvärsöver mallen.

Jag lägger normalt 3 omgångar med ull i innerskorna och 4 omgångar i tofflor.

Det gäller att få lagren så jämna som möjligt och det är lättast att känna om man lägger handen ovanpå och försiktigt pressar över hela lagret. Tänk på att försöka dra ulltussar med en liten tunnare kant när du lägger ut ull för att slippa få ojämnheter när du sedan tovar.

Här har jag redan lagt det första lagret och blött det. Jag visar hur jag viker in kanten från föregående varv och hur jag lägger ut nästa. Var noga med att inte lägga för mycket ull över den vikta kanten. Lägger man för tjockt blir det en ruskigt ojämnt under foten. Försök att få kanten så jämn som möjlig innan du lägger nästa varv. Även om det finns en del ojämnheter så försvinner de för det mesta när man börjar tova. Jag försöker ändå att släta ut dem så gott jag kan innan jag lägger nästa lager ull för att slippa få det knöligt i skorna.

Det här är omgång 2. Jag använder en avvikande färg för att lättare kunna hålla reda på vilken omgång jag gjort, jag har tidigare förstört två par genom att lägga fel antal lager på halva innerskon.

Jag visar hur jag blöter upp och pressar ned ullen i varje omgång innan jag vänder och lägger nästa. Tänk på att ullen som hamnar utanför mallen också behöver blötas, då är det lättare att vända och vika in kanten på nästa varv.

Om ullen inte är helt genomblöt så lägg på spetsen och blöt mer. Det ska sippra upp mellan fingrarna när man pressar ovanpå ullen, då är det lagom.

Nu är alla lager färdiga och det är dags att börja tova. Kanten på det sista varvet har jag vikt in. Jag sprayar på lite mer såpa och lägger spetsen över för att undvika att få veck på ullen. Den är väldigt känslig tills man arbetat samman fibrerna på ytan så var försiktig och försök inte dra med enbart handen över ullen förrän den börjat tova ihop på ytan. Risken är stor att du river upp ytan.

Använd ett väldigt lätt tryck till att börja med och gör cirklande rörelser för att få ytan på ullen att ta ihop. Undvik att gnugga kanten mer än att du märker att den börjat ta ihop, om man gnuggar för hårt blir det ett veck som inte går att få bort. Jag är till en början väldigt lätt på handen och sedan ökar jag trycket i mitten av mallen där det inte finns risk att det blir veck.

När man bearbetar ullen på mallen kan man se hur den vill på att börja släppa från mallen. Undvik fortfarande att bearbeta kanten för mycket så länge mallen sitter kvar. Jag klipper ett litet hål till att börja med och försöker undvika att klippa i mallen. Dra ut mallen och klipp isär.

Jag börjar med att tova kanten som jag tidigare undvikit och sedan kan man börjar bearbeta ullen lite kraftigare.

Tänk på att ullen krymper i den riktning du bearbetar den.

Det är här man bygger muskler. Att pressa och knåda är tungt.

Se till att båda innerskorna är lika stora innan du pressar ut så mycket vatten som möjligt.

Vid det här laget bör du ha mjölksyra i armarna.

Jag har redan pressat ut så mycket vatten jag kan för nu behöver jag mer såpa än vatten. Jag klipper upp framsidan för att få in lästen i skon och sedan formar jag den tills skon passar lästen.

Jag börjar alltid med sulan för att där vill jag inte ha några ojämnheter.

Kanten kan man snygga till lite när skorna har torkat.

När innerskorna är tovade till önskad form ska såpan sköljas bort. Jag tar försiktigt bort lästen och sänker ned dem i ljummet vatten. Gnugga inte för då tovas de ännu mer, pressa istället ut vattnet så försiktigt som möjligt och skölj i flera omgångar med vatten tills all såpa är borta. Vattnet samlas alltid i den lägsta punkten på all ull så man kan utnyttja det genom att hänga dem så vattnet samlas längst ut i skaftet och försiktigt pressa ut vattnet. Jag sköljer även lästarna och sätter sedan innerskon på lästarna igen för att vara säker på att de har rätt form. Jag tar bort lästarna så försiktigt som möjligt och ställer skorna på ett element att torka.

Vill man använda dem som tofflor rekommenderar jag att man lägger en omgång till med ull och att man använder halkstopp. Det går att köpa på olika webbshoppar med hobbyartiklar i små flaskor. De blir väldigt hala om man inte har någon sorts halkskydd under.


Om du vill lämna en kommentar kan du gå in på min blogg och lämna den i en av mina inlägg, kom bara ihåg att uppge vilken artikel det gäller. Det går också bra att skicka mail till mig via kontaktformuläret under "about me".

Hemsidan är skapad med