Laga jeans

En del i att konsumera mindre är att laga sådant som går sönder, det är ett mål jag satt upp för mig själv och även om jag befinner mig i det stadiet att jag försöker få ihop en garderob som passar mig så finns det andra i familjen som redan har valt sin basgarderob för länge sedan.

Min gubbe använder i princip bara jeans och arbetsbyxor. Han har sina favoriter och man kan nästan se när de börjar bli som bäst för det är då de börjar bli sådär skönt slitna.

Det är då det blir hål och det är då de hamnar på mitt arbetsbord.

Jag använder symaskin när jag lagar jeans och det var min svärmor som lagade hål genom att sy raksöm över hålet för att fästa en lapp på insidan av jeansen.

Jag klipper ut en lapp som är större än hålet, ofta är tyget runt hålet slitet och då gör jag en lapp som är stor nog att sys fast även där. Här var det ett litet hål, men jag klipper ändå en lapp som är lite större för att den är lättare att fästa över det område jag vill laga.

Jag placerar lappen inuti byxan och nålar längs kanten på den från ovansidan för att se var lappen är när jag sedan syr. Det är lättare att undvika att hörnen på lappen viker sig när man syr, men det händer fortfarande även om jag lagat byxor såhär i många år.

Om jag har ett område nära sömmar så brukar jag följa den gamla sömmen för att fästa lappen istället för att sy raksöm fram och tillbaka som jag gör där hålet finns.


Jag syr raksöm över hålet och över kanten på lappen för att fästa den över det område som kan vara slitet. Börja alltid sy från mitten och sy ut mot kanten på lappen för att undvika att den viker sig dubbel på baksidan. Jag kör raksöm med en grov nål till symaskinen, ofta med ljus tråd och sedan kör jag fram och backar medan jag syr.Här har jag nålat fast en större lapp och den går också upp bakom fickan. Jag nålar hela vägen längs kanten på lappen, även över fickan. När jag sedan syr följer jag sömmarna på fickan och klipper bort den del av lappen som inte blir fastsydd och det gör också att jag inte förstör fickan.

Sådär ja. Byxorna är färdiga att tvättas och användas igen.

Laga hellre plagg innan de tvättas då hål kan slitas upp ännu mer av en omgång i tvättmaskinen.


Det här är för mig den enklaste lösningen på vardagsjeans, men det finns så många fler sätt att laga kläder på. Jag har snubblat över ett japanskt broderi, sashiko, som jag sett användas för att laga jeans och jag tycker det blir väldigt fint. Här nedan kommer några länkar till mer dekorativa lagningar och mer om sashiko broderi. Klicka på bilderna för att komma till artiklarna.

The art of Sashiko

Fun repairwork with embroidery

Sachiko, laga dina jeans dekorativt

Hemsidan är skapad med