Enkla tygpåsar

Kommer ni ihåg gympapåsarna man fick göra i skolan med snören som man drog ihop? Jag vet att det var en av de uppgifter vi alla skulle göra på slöjden och det var nog i mellanstadiet.
De där påsarna är inte alls så dumma, de kan man använda till mycket om man som jag har lite dåligt med förvaring. Jag har sytt enkla tygpåsar vid flera tillfällen och i dagsläget så använder vi dem mest i badrummet.
Jag hade en ganska rejäl bit ljusgrå chintz som jag gissar att jag köpt på loppis eller second hand. Jag gjorde påsar i olika storlekar till badrummet och de används flitigt. Jag har en påse på ca 120x50 cm till smutsiga underkläder som hänger strax intill tvättmaskinen, perfekt när man vill tvätta båda strumporna i ett par samtidigt. Jag har även två mindre, ca 60x60 cm, för badkläder och extra förpackningar med mensskydd och trosskydd. Jag har även sytt mindre påsar i annat tyg för att ha i en korg intill toaletten för mensskydd, de är också lätta att ta med sig när det behövs. Det ser också lite trevligare ut än plastförpackningarna.
Tygpåsar går även att sy i olika storlekar för att ersätta plastpåsar när man handlar frukt och grönt. Gör dem bara nog stora att du kan vika ned kanten så kassörskan ser vad du stoppat i påsarna.
Det blir också bra att göra lite större tvättpåsar till barnens rum eller för t.ex. garnförvaring.
Enkelt att bara hänga upp på en krok på väggen.
Det här är den enklaste modellen av påsar jag gör. Inga extra detaljer, bara precis det man behöver.
Jag börjar med att mäta upp den storlek jag vill ha på påsen. Som exempel tar vi en påse som ska bli 30 cm hög och 20 cm bred.
Jag lägger på fyra cm för kanal och 1,5 cm till söm på längden, alltså 35,5 cm. Det kan avrundas till 36 cm för att göra det enklare. Sedan dubblar jag bredden och lägger på 3 cm för sömmarna, det blir 43 cm. Tyget som ska klippas ut blir då 36x43 cm.
Jag börjar med att sy runt hela tyget med sicksack för att kanten inte ska remsas upp,
Sedan viker jag tyget på mitten räta mot räta, alltså så man ser tygets baksida. Jag nålar längs kanten som är 36 cm och längs botten av påsen som är 21,5 cm ch syr med raksöm ungefär en centimeter från kanten längs långsida och botten. Jag viker ned 4 cm av kanten upptill som ska bli kanal och syr en raksöm ungefär tre centimeter från den vikta kanten. Det blir kanalen för bandet.
Kom ihåg att fästa trådarna genom att sy och backa tillbaka när du börjar och slutar varje söm.
Sedan vänder jag på påsen och klipper ett litet hål strax intill sidosömmen i kanalen. Klipper man ungefär 1 cm från sidosömmen så är risken liten att man klipper i sidosömmen. Tänk också på att inte klippa för nära sömmen till kanalen. Jag syr sedan några stygn för hand längs kanten på hålet för att tyget inte ska remsas upp. Det blir som ett knapphål ungefär.
Klipp ett band dubbelt så långt som påsen är bred och ungefär 20-25 cm extra. Trä bandet genom kanalen med en säkerhetsnål och knyt sedan ihop ändarna på bandet. Till påsen på bilden har jag vikt ett snedslåband och knytit ihop, det var vad jag hade hemma just då.


Vill man göra påsen lite finare längst upp kan man lägga till ett rynkhuvud på 5 cm, precis som man gör på en gardin. Då blir det en snygg kant som rynkas ovanför kanalen när man drar ihop bandet.
För att få ett rynkhuvud lägger man på ytterligare 10 cm på längden av tyget 36+10=46 och viker ned 9 cm istället för enbart de 4 cm för kanalen. Sömmen för rynkhuvudet syr man 5 cm från kanten och sedan syr man sömmen för kanalen 8 cm från kanten. Mäta och markera med en krita eller blyertspenna, markeringarna hamnar ändå på insidan av påsen. Man gör ett litet hål för bandet i kanalen på samma sätt som utan rynkhuvud.
Man kan väldigt enkelt ändra till vilken storlek man vill genom att mäta upp önskad höjd och bredd för påsen, sedan dubblar man måttet för bredden och lägger till sömsmån och mått för kanal och rynkhuvud.