Enkel bivaxsalva

Nariga händer och torra läppar, då gör jag en enkel salva på bivax och olja. Den är inte så fet att den återfuktar och tar bort det nariga helt, men den skyddar händerna mot vatten och oftast trollar den bort det nariga på fingertopparna som fastnar i absolut allt och ingenting.

Använder man den som cerat så får man stryka på ett par gånger på läpparna innan den verkligen skyddar, men det är det värt.

Enkel att göra med endast två ingredienser och den fungerar även som en bas för andra salvor. Man kan tillsätta lite honung, man behöver en bra honung för att få de bästa egenskaperna med honung.

Gör så här:

Förbered ett vattenbad i en kastrull och fyll upp med några centimeter vatten i botten som får stå och börja värma upp. Mängden vatten beror på hur stor burk du har.

Välj en burk som är lagom stor för den mängd salva du vill ha.

Fyll burken till 2/3 med olja och tillsätt den mängd bivax du vill ha.

Du kan behöva prova dig fram, man rekommenderar upp till 30% bivax i salvor. 10% är en väldigt tunn salva medan 25% ger en ganska tjock salva.

Ställ burken i vattenbadet och värm tills bivaxet har smält. Tänk på att inte ha för hög värme då burken står på botten av kastrullen.

Rör om och tillsätt honung om du vill.


Låt svalna och testa om salvan har den konsistens du vill ha, om inte kan du tillsätta mer bivax eller olja och värma den i vattenbad igen. Jag skulle inte värma upp den mer än en gång för att justera konsistensen.


Enligt de uppgifter jag läst om salva av det här slaget så är rekommenderad hållbarhet upp till 6 månader och om man tillsätter e-vitamin upp till ett år, men jag håller inte riktigt med. Med en så här enkel salva tycker jag att hållbarheten beror på oljan. Om den börjar lukta annorlunda eller rentav luktar lite härsket så gör en ny salva. Salvan är ganska dryg så gör hellre mindre mängd i en liten burk tills du vet hur mycket du verkligen använder.

Förvarar man burken svalt tror jag salvan håller att använda tills oljan försämras så lukta först och avgör sedan vad du själv tycker. Jag använder salva som den här upp till ett år.

Hemsidan är skapad med