produkter och länkar

Här hittar du länkar till alla de produkter jag köpt och använder på ett och samma ställe.

Det som fungerar för mig kanske inte fungerar för dig, men det kan ändå ge dig en möjlighet att välja det du tycker är värt att titta närmare på!

Grumme grönsåpa

Jag blandar såpa och vatten i en liten sprejflaska för rengöring av allt utom köket. Det fungerar lika bra i toaletten som mot fingeravtryck på ytterdörren. Ersätter egentligen allt utom glasputs. Jag köpte en femliters dunk med såpa på Dollarstore eftersom jag även tovar med den.


Grumme tvättsåpa

Jag tvättar en full maskin med ungefär en matsked tvättsåpa. Flytande tvättmedel är bättre än tvättpulver som också innehåller papper.

Jag har slutat med sköljmedel, istället använder jag en mild ättikslösning till allt utom underkläder och handdukar. Det motverkar även dåligt lukt i kläderna.

Grummes produkter säljs på Dollarstore bl.a.


Kokosolja

Bortsett från att vi använder kokosolja när vi gör vår egen granola så använder jag det som hårolja, badolja, ansiktskräm och makeup remover. Kokosolja löser även upp vattenfast mascara, iallafall de jag provat. Finns att köpa på de flesta matvarubutiker, men även på olika webbutiker som Opella . Opella har även många olika ingredienser för olika salvor och liknande som man kan göra hemma och de har förpackningar.


Tvålar från Malin i Ratan

Hennes tvätt-städ-disk tvål är fantastisk, jag köpte tvålflingor och blandar ungefär en halv matsked i en liten sprejflaska till disk och annan rengöring. Diskar jag en större mängd i diskhon brukar jag hälla i några flingor i hett vatten i botten av diskhon för att lösa upp dem. Jag använder mindre vatten när jag diskar med tvålen och det gör också att jag sparar lite varmvatten.

Vi har även testat både Shea-Avokado samt Rasul-Ringblomma. Shea-Avokado använder jag både till håret och kroppen. Det är en väldigt bra tvål för torr hud och torrt hår. Jag använder inte en surskölj efter hårtvätt och det fungerar för mitt torra vinterhår. Rasul-Ringblomma passar bättre för fett hår. Jag köpte tvålarna hos Västerbottenssåpa.


Bambutandborstar

Ett 12-pack tandborstar räcker upp till 1,5 år för oss som är en familj på fyra om vi är rädda om borstarna och ser till att de torkar upp ordentligt när vi använt dem. De har även visat sig minska mängden tandkräm vi använder, det löddrar bättre än väntat!


Tops med papper eller bambupinne

Jag hittade tops från Änglamark på vår lilla byabutik med papperspinne istället för plast så de borde finnas på andra Coop-butiker.

Hos Jordklok finns även topz med både papper och bambu.


Naturlig deo

Sara Lindahl i Norsjö tillverkar en ekologisk deodorant som många är väldigt nöjda med. Jag använder den med doft av grapefrukt och den hittade jag på Jordklok. Den finns även på Västerbottenssåpa mfl webbutiker.


Diskborstar i trä

Den första diskborste vi köpte är från Iris Hantverk och den hittade jag faktiskt på Kioskpiraten i Boden.

Den andra diskborsten och disktvagan har jag köpt från Västerbottenssåpa. Borsten jag valde var med vit tampico.

Kom ihåg att disktvagan ska kokas före den används och den håller längre om man alltid blöter upp den ordentligt innan man skrubbar med den.


Disktrasor och disksvampar

Jag har ersatt disksvamp och disktrasa med både stickade disktrasor och genom att klippa trasor av kläder som annars skulle gå i soporna. Herrtröjor och sweatshirt-tyger är hittills det bästa jag hittat att klippa riktigt bra disktrasor av. Jag har även hittat natursvamp som jag beställt för att dela upp och testa som disksvamp. Natursvampar eller luffagurka som de heter går att odla själv, men jag bor gissningsvis i helt fel växtzon så jag börjar med att köpa den.


Mer om textilt återbruk hittar du här.

Hemsidan är skapad med