frysa in

Jag har väldigt svårt att tänka mig att jag skulle kunna klara mig utan frysbox. Som det är just nu så tror jag vi hade haft nytta av en till frys istället. Ibland är det kanske inte så praktiskt om man har bråttom att fixa middag och allt man har är frusna kycklingfiléer eller hela köttbitar på närmare ett kilo, men med lite planering är frysen en riktigt bra kompis.

Vi har fyllt frysen med bär, grönsaker, hemkokt saft och olika kött -och mejeriprodukter, men vi fryser även in i princip alla rester vi får. Vi lägger det mesta i portionslådor, vilket gör det väldigt enkelt att snabbt hitta en snabb måltid om man behöver det. Frysen är också helt överlägsen när det gäller bröd, oavsett om man köper eller bakar själv.

Ett tag tänkte jag att det kanske vore bra att minska ned på det vi fryser ned, men det är inte alltid så lätt att hitta bra alternativ och därför nyttjar jag hellre frysen så gott jag kan. De bär jag har i frysen just nu skulle kunna bli konserverade, men eftersom jag är nybörjare när det gäller konservering så vet jag ännu inte säkert vad vi tycker om eller hur mycket vi äter av det. Vi äter gärna paj någon gång ibland och då är frysta bär att föredra. All saft jag kokar fryser jag in i pet-flaskor, de håller att frysa och jag behöver inte använda några konserveringsmedel eller oroa mig över hur mycket socker saften innehåller.

Ibland är man inte medveten om sådant man kan frysa in. Tomater exempelvis, de tomater som ska användas i matlagning kan man tärna upp och frysa in. Det fungerar också bra att frysa in tomater som ska konserveras tills man har tid eller tillräckligt mycket tomater att konservera.

Jag fryser även köpta konserverade tomater, jag använder vanligtvis bara halva konservburken när jag öppnat den så då fryser jag in det som blir över i en burk.


Det kött vi köper från slakteri och vår närmaste lokala viltbutik är redan fryst, vilket jag faktiskt föredrar om jag får välja. Att köpa färskt kött strider lite mot mina principer just för att det innebär ett större svinn inom livsmedelsindustrin när det är så begränsad livslängd. Det har blivit mer och mer en princip att inte köpa färskt kött i vanliga livsmedelsbutiker för det är inte hållbart att förvänta sig att vi alltid ska ha tillgång till färskt kött och fågel. Jag väljer hellre en butik som säljer frysta köttprodukter för i mina ögon är det att visa större respekt för de livsmedel de hanterar. Det kött vi köper konserverar jag mer och mer av för att det är så praktiskt, men det är också en fördel att hålla det fryst tills jag har tid att konservera. Om jag köper kött i livsmedelsbutik så blir det ofta sådant som har kort datum, det är också ett sätt att minska svinnet och vi får ibland äta sådant vi normalt sett inte äter. Till nyår åt vi skivad entrecote. Halva priset och dessutom kött från en lokal producent och ordentligt vacuumförpackat så det var bara att lägga i frysen. Då känns det som det ändå blev ganska rätt även om det var färskt.

Mejerivaror som hårdost, smör och bordsmargarin fryser vi också in. Det går bra att frysa hårdost om man tinar dem i kylen istället för på bänken i rumsvärme. Jag delar upp stora ostar i mindre bitar och styckefryser dem så jag kan ta in en liten bit i taget. Ost har en tendens till att börja mögla i kanten och om jag skär dem i mindre bitar minskar jag eventuellt svinn till att begränsa sig till en och annan liten ostkant. Riven ost är mest praktiskt att frysa, den går att använda direkt och om jag river osten själv så vet jag säkert att det bara är ost. Det är även billigare att köpa en hel ost än att köpa färdigriven ost. Jag tinar även smör och bordsmargarin i kylen över natten, de blir mindre påverkade av att frysas om de får tina lite stillsamt i kylskåp.

Många förpackningar är direkt olämpliga när man ska frysa in, allt som inte är vacuumförpackat byter jag ut för att undvika frysskador på livsmedlet. Luft i förpackningen innebär nästan alltid frostskador, kött och liknande torkar på ytan och får snabbt en vitaktig färg. Det kanske inte är farligt att förtära, men det ser ändå inte särskilt trevligt ut. Det är lite tråkigt att behöva byta ut förpackningar så klart, men det är värt den extra tid jag lägger på att dela upp det jag köper i mer lämplig mängd för en måltid, som exempelvis köttfärs.

Jag köper större förpackningar med skivad rökt skinka som jag strimlar och fryser in för att ha till både varma mackor och pizza. Efter jul reades det ut julskinka så jag köpte en skinka på fyra kilo och strimlade upp, vi tyckte allihop att det blev ännu godare än den rökta skinkan i skivor. Jag gör detsamma med halloumi oavsett om jag köper eller gör själv. Jag skivar och styckefryser, enkelt att bara ta fram de bitar jag behöver. Hemgjorda hamburgare, biffar och köttbullar går också bra att göra i större mängder och frysa in. Soppa fryser vi också in ibland, men jag rekommenderar att man undviker att tillsätta pasta och färdig klimp. Det kan man tillsätta när man sedan värmer upp soppan.

Vårt mål är att köpa allt mindre färdiga produkter så är det skönt att göra större mängder på en gång för att minska lite på arbetsbördan.

Om man som jag bakar mycket bröd så är det nästan nödvändigt att kunna frysa in, jag hoppas kunna baka större mängder på en gång genom att ev hyra in mig i ett kök med stor varmluftsugn. Det går att göra det mesta i sitt eget kök, men det vore ganska skönt att kunna slänga in tre-fyra plåtar på en gång och få mer gjort när jag ändå ska baka. Har man tillgång till bagarstuga så är det utan tvekan det allra bästa sättet att fylla frysen med ljuvligt goda mjukkakor. Bagarstuga måste vara perfekt om man vill göra färdiga pizzor och frysa in. Man kan frysa in pizzabottnar om man gör degen med jäst, men det måste bli ännu lyxigare om man kan baka dem i en riktig bakugn. Det lägger jag till på min oändligt långa vill-göra-lista.


En av de saker som verkligen varit uppskattat hos oss är färdiga gratänger och lasagne. Jag har köpt några förpackningar med aluminiumformar i olika storlekar som jag gjort lasagne och andra gratänger i och sedan fryst in. Lasagne har jag fryst in utan att gratinera eftersom allt utom pastan redan är tillagat, men det fungerar även med andra gratänger. Om man kommer ihåg att ta fram dem dagen innan så blir middagen väldigt enkel även om det tar upp 45 minuter att sedan gratinera den. Det finns många bra recept på gratänger, men favoriten hos oss är nog ändå lasagne och broccoligratäng. Jag har även testat att göra en glutenfri/stärkelsefri variant av lasagne med lasagneplattor av bönpasta och olika grönsaker och det gick också bra att frysa in. Plattorna av bönpasta fungerar, men jag rekommenderar att man förkokar dem några minuter innan man använder dem. Jag upplever att slutresultatet blir bättre för de har en tendens till att ändå bli lite sega.


Har du några bra tips eller knep för att fylla frysen på bästa sätt? Kanske har du någon bra metod att frysa in utan plast?

Dela gärna med dig! Kontaktformulär hittar du här.

Hemsidan är skapad med