hårt tunnbröd

5 dl mjölk

50 g jäst

1 tsk salt

ca 1 liter siktat dinkelmjöl


Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt i ugnen, den gräddar man bröden på.

Smula jästen i en bunke. Värm mjölk till 37 grader och lös upp jästen med lite av mjölken först. Tillsätt resten av mjölken, salt och mjöl och blanda till en smidig deg.

Med torrjäst: Blanda mjöl, jäst och salt i en bunke. Värm mjölken till 40 grader, tillsätt mjölken och blanda till en smidig deg.

Ta upp och knåda degen på mjölat bakbord, om degen är lös tillsätt mer mjöl. ( degen blir lite kladdigare med dinkelmjöl, knåda inte för länge )

Dela degen i 18-22 bitar beroende på hur stora du vill ha dem. Kavla varje bit till en tunn kaka med vanlig kavel först och sedan med kruskavel tills den är riktigt tunn och hela kakan är naggad. Tricket är att "mätta" kakan med mjöl tills den blir riktigt tunn, vänd och mjöla tills du får den papperstunn och den släpper från bakbordet/bänken. Det är lättare att vända kakan om man använder en bakskrapa för att få upp den från bakbordet/bänken. Ju tunnare du kan kavla, desto krispigare blir brödet.

Använd en spjölk/bakspade för att flytta bröden till ugnen. Lägg brödet på plåten i ugnen och grädda några minuter på varje sida.

De får fort färg i slutet av gräddningen så det underlättar om man är två när man bakar, en som kavlar och en som gräddar.

Lägg de gräddade bröden på ett galler att svalna, undvik att stapla dem på varandra utan flytta istället bröden som svalnat lite till en annan yta. Sprid gärna ut bröden och låt dem torka till sig. Förvara luftigt i burk, kartong eller i påse som inte försluts.

Årets första jultallrik med blöta på hembakt tunnbröd.

Det godaste jag ätit på väldigt länge.

Hemsidan är skapad med