min bästa köttfärspaj

Jag har gjort paj många gånger förut, men det här blev i särklass den bästa jag gjort. Den blev mild och krämig i kombination med ett pajskal som inte blev torrt, men ändå frasigt.

Jag serverade pajen med färska stekta champinjoner, riven morot, paprika och en klick crème fraiche. Det blev en väldigt mättande paj som var lätt att skära i bitar och frysa in.

Med den mängd köttfärs och pajdeg jag gjorde fick jag två pajer, en lite större rektangulär och en mindre rund. Det blev även en del köttfärs över som vi åt till tacos.

Jag använde en del av de torkade grönsaker jag har kvar sedan i höstas, det går enkelt att byta ut mot vanliga grönsaker. Torkade grönsaker som mortlats till pulver bidrar också till att vätskan i köttfärsen blir tjockare så man kan behöva lite mer redning istället.

Köttfärs:

1 kg högrevsfärs

2 färska hackade tomater

1/2 till 1 hackad gul lök

salt och svartpeppar

2 msk paprikapulver

1-2 krm chilipulver

2 msk tomatpuré

1/2 till 1 dl grädde

1/2 paket philadelphia lactosfri

2 msk maizenastärkelse till redning

2 skivade tomater

riven ost


2 msk torkad spenat

ca 3 msk grönsakspulver

1/2 dl torkad squash (mortlas till pulver)


Fräs köttfärsen tills den är nästan genomstekt och tillsätt lök, salta och peppra och låt fräsa tills löken är genomskinlig. Tillsätt de hackade tomaterna och låt koka upp. Tillsätt resten av kryddorna, grönsakspulver och torkad squash samt grädde och tomatpuré. Låt sjuda en stund och tillsätt sedan philadelphia och red av med maizena utrört i lite kallt vatten. Låt sjuda under omrörning tills det tjocknar. Red av med mer maizena blandat i vatten om köttfärsen känns rinnig.

Pajdeg:

6-7 dl siktat dinkelmjöl

250 g smör eller margarin

4-6 msk kallt vatten


Blanda mjöl och margarin till en grynig massa, det är enklast att göra i en matberedare. Tillsätt vattnet och blanda till en deg.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord eller annan yta och arbeta snabbt ihop om det behövs. Försök undvika att margarinet smälter för mycket.

Låt degen vila i kylskåp ca 15-20 minuter.


Tryck ut degen i formar och förgrädda pajskalen i 10 minuter på 225 grader.

Fyll de förgräddade pajskalen med köttfärs, lägg tunt skivade tomater på färsen och strö riven ost över.


Grädda pajerna i 200 grader ca 20 minuter.

Hemsidan är skapad med