basrecept på bröd

5 dl mjölk

50 g smör eller 2 msk olja

1 pkt jäst

0,5 dl sirap eller 2 msk socker

0,5 msk salt

ca 13 dl vetemjöl

Blanda torrjäst, ca 10 dl av mjölet och salt i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölk och sirap eller socker alternativt värm mjölk, olja och sirap eller socker till 40-45 grader. Tillsätt vätskan i de torra ingredienserna och arbeta samman till en något lös deg.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl tills du har en deg som känns smidig och klibbar lite på fingrarna och bakbordet.

Låt jäsa under duk i 35-45 minuter, om degen inte jäst till dubbel storlek kan man öka jästiden upp till 60 minuter.

Baka ut till limpor, hamburgerbröd, korvbröd, kanelbullar. Låt jäsa på plåt eller i form under duk i ca 30 minuter eller tills de jäst till dubbel storlek.


Grädda i 180 graders ugn, skjut in en plåt ovanför brödet när det gräddats en stund om du inte vill ha ytan för hårt gräddad.

Korvbröd gräddar jag i ca 12 minuter ganska långt ned i ugnen. Hamburgerbröd ca 14 minuter. Limpor behöver gräddas i minst 25 minuter, det tar längre tid om man har dem i formar. Använd en termometer för att kolla om brödet är färdigt, när innertemperaturen ligger på 92-96 grader så är det färdigt. Använder man ett grovt mjöl ska brödet gräddas tills innertemperaturen ligger på 96-98 grader.


Hemsidan är skapad med